Pages

Thursday, May 3, 2012

Heart

www.tips-fb.com
As Salam & Hye .

hari ni ite bercakap tentang heart / hati / jantung .

as we know heart is a vital organ. we cannot live without our heart .

mula-mula kita pandang dari sudut saintifik .

the heart shape :
tapi kenapa orang tukar symbol love sebagai pengganti bentuk heart yang sebenar ?


ini kerana manusia ni suka menggunakan suatu cara yang lebih symbolic untuk menyampaikan sesuatu .

contoh nye masa heartbroken . korang nak tak tgk gmbar heart yg sebenar ble kte tgh heartbreak ni ?

euwww , geli kan . thats y la they change the heart into love shape . salah satu sebab nye , cara dyorg nak tunjuk ble dyorang patah hati tak de lah sampai se-ngeri gambar kat atas tu . nak makan pun tak lalu t . HEHE .

contohnya ; 


HAHA . takot kan . macam nak pecah pun ade , nak meletup pun ade . 

orang cakap hati ni fragile , mudah rapuh , mudah pecah . sebab tu Imam Syafie pernah berkata :

"Jangan kamu SENTUH seorang WANITA walaupun HATI nya"
bukan lah maksudnya kau tak boleh sentuh langsung wanita tu . nak sentuh pi la kahwin . cara tu lagi elok . 

dah kahwin sentuh lah hati dy puas-2 . tapi jangan lah kau kahwin pas tu kau tinggalkan dy sebab kau nak sentuh hati dy je .

kan kite taw , sifat hati ni fragile . lagi-2 hati perempuan .. orang cakap hati kami ni lembut . mudah terasa . mudah tersentuh .
*orang lah cakap , aku tak taw . hehe .


apa yang aku nak cakap , jagalah hati masing-2 sesama manusia . bukan je kne jage hati gf/bf kau je , hati ur parents , ur teachers , ur neighbours , ur spouse , ur friends , sape-2 jelah lagi .

sebab ape ? supaya nanti tak ade lah sebarang salah faham . ok , dalam dunia ni mesti berlaku jugak kan salah faham . tapi kalau kite jage hati masing-2 sesama manusia takdelah salah faham tu berpanjangan .

hati manusia bukan barang permainan yang boleh dibuat main . kau nak , kau ambik . kau tak nak , kau buang .

no . it's not like that .

ble kau dah tak nak dekat someone tu bak lagu sesaat kau datang tu :
jika sudah kau mencintai dia ,

putuskan aku dengan baik cara ..
walaupun sakit hati ku rasa ,
sesungguhnya aku tak rela ...
 tipu lah kalau aku cakap ble kau putuskan hubungan tu, orang tu tak rase sakit langsung . sekurang-kurang nye kau cari lah method that make him/her feel the pain very least .

orang tu manusia jgak . lagi-2 kalau dia tu Islam . walaupun tak rela , dia kena redha jugak . itu ketentuan tuhan ..

Allah dah tetapkan macam tu , kita bukan siapa-2 untuk mengelak dari apa yang dah Allah tetapkan untuk kite .

at least , on ur side , kau try bantu dy untuk kurangkan rase sakit tu . jangan datang kat dy lagi , kalau hanya untuk permainkan hati dy .

some people said , u will receive the law of karma one day. what goes around, comes around.

dalam Islam pulak , tiada Istilah karma . melalui Firman Allah swt dalam Surah Az-Zalzalah ayat 99:7-8 maksudnya: 
Barang siapa yang mengerjakan kebaikan seberat zarah pun, niscaya dia akan melihat (balasan) nya. Dan barang siapa yang mengerjakan kejahatan seberat zarah pun, niscaya dia akan melihat (balasan) nya pula. 
so , sebagai manusia kita redha . dan macam yang lain cakap "ada hikmah disebalik semua kejadian" . nak cakap lebih pun tak boleh , sebab aku pun pernah rasa sediyh sangat-2 , sakit sangat-2 . yup , kite hamba-Nya yang lemah . yg banyak buat silap ..

ni hati aku sekarang :


HAHA . dalam proses membaik pulih . ni symbolik je . tade lah aku dok balut-2 hati aku ni . buat ape-2 surgery pun tak pernah .

ni , aku ade terjumpe ways to heal a broken heart :

HEHE . tapi ada lagi cara yang more Islamic n masuk akal untuk mengubati "penyakit hati" ni  :


ok lah , sampai sini dulu ye . As Salam :)

I dont know why they call it heartbreak,  

When it feels like every part of my body's broken.

p/s : jage lah hati orang disekeliling kita . InsyaAllah , dyorang pun akan jage hati kite nanti  (^▿^)V 

0 comments:

Copyright © [faraheartbeat.blogspot.com] [2011]. All rights reserved. Powered by Blogger.