Pages

Wednesday, May 16, 2012

Miss Ajumma & Me

www.tips-fb.com
As Salam & Hye .

korang tgk tak cite Miss Ajumma kat channel 393 ?

jarang kan aku review pasal drama / movie kat blog ni . xtaw nape hari ni tetibe nak cite pasal drama ni .

ni plot tentang drama ni . aku copy paste je . malas nak tulis panjang . HAHA .


Kang Geum-Hwa had to quit her job after getting married. She never complained. Geum-Hwa is proud of taking care of her family which includes her husband Ko Kyung-Se and daughter Dan-Bi. Geum-Hwa tries her best to make a happy home. She trusts her husband completely, but one day learns that her husband is having an affair. Geum-Hwa divorces her husband. She then goes through a very difficult period and experiences misery. Geum-Hwa then decides to give herself a makeover. She looks beautiful and refined from the outside, but inside she is tough. Geum-Hwa then faces the world and even when she falls down, she'll stand up for her daughter.
Ko Kyung-Se is the president of advertising company "Sweet Rain". He takes care of himself and is in good shape. He tries to keep his outward appearance young. After his divorce with Geum-Hwa, he marries Wang Se-Mi . Nevertheless, Kyung-Se realizes how important Geum-Hwa was to him & starts to better understand her. Carrying a lot of regret, Kyung-See then wants to take Geum-Hwa back.
Wang Se-Mi is a beautiful advertising planner. She believes she can make a warm family with Kyung-Se. Through many ups and downs, Se-Mi finally gets married to Kyung-Se. Se-Mi believes she'll able to become a wise wife, but as time goes by her situation takes a turn for the worse. Kyung-Se contacts his ex-wife. Kyung-Se makes the excuse that it's because of their child. At first, Se-Mi isn't worried about Geum-Hwa because she isn't attractive, but later finds out that Geum-Hwa has turned herself into a beautiful woman. Se-Mi feels threatened by Geum-Hwa and doesn't want to lose her love.
 Hurm .. citer ni banyak bagi pengajaran .. tak taw nape , cite ni same cam apa yg aku penah alami . yang bezanya , Geum-Hwa & Kyung-Se  tu dah kawen .

Geum-Hwa ni before kawen dia memang cantik . after dah lama kawen , biasalah kan , rupa org dah kawen cm ne . dari kulit halus , jadi kasar . dari pinggang ramping , bertambah inch nya .. dalam citer ni , suami dy curang dengan rakan se universiti dy dulu .. dalam diam dy kena tipu .. dalam diam suami dy pandai create alasan ..

mula-mula suami dy n pmpuan tu rakan sekerja biasa je .. lame-2 share same-2 problem itu ini . cerita itu ini same-2 .. ( eh , macam samle lah kan cerita ni? ) n last-2 perasaan yg 'something' tu pun adelah kan . isteri dy dalam ni gemuk , name un miss ajumma , korang taw lah kan ajumma tu camne .

setiap orang ada kelebihan & kekurangan . bagi suami-suami yang kat luar sane penah tak korang tanye nape isteri korang bising-2 lepas balik kerja ? sekarang ni tak ramai perempuan yang jadi suri-rumah kan . penah tak korang terfikir , dy dah penat kerja kat luar tu , kat rumah dy kena kemas rumah plak . 24hour non-stop dyowg buat kerja . jadi lelaki, biarlah gentle sikit . masa nak kawen macam-2 kau berjanji dengan mak bapak dyorg . ape salahnya kalau korang bantu dyowg buat kerja umah tu . kau nak kawen dgn dia , nak hidup same-2 ngn dy, tapi hal macam ni kau buat tak taw je . mungkin bagi korang , kemas uma ni perkara yang kecik je . hey , cube korang tengok ea . dalam sehari ada bpe jam? dalam seminggu ade bape hari? dalam setahun ade berape bulan? kau masih agb perkara kecik? bape bulan dy buat kerja ni? ada tak dy dapat gaji untuk 'kerja' ni ? tak ade .. sedangkan duet gaji dy sendiri dy share ngn korang ..

hurm .. mungkin korang cakap aku ni belum kawen , mane taw hal orang-orang yg dah berumah tangga .. ye . mungkin aku tak taw sbb aku tak alami .. aku jenis yg suka diam dan memerhati .. aku perhati kan ape yg berlaku sekeliling aku .. kadang-2 benda-2 camni lah buat aku takot nak kawen . buat aku takot nak in relation dgn sape-2 dah .. ape yang aku pernah alami , hampir same cam cite ni .. yg bezanya cite ni dyowg dah berumahtangga ..

ditipu .. kne tikam belakang .. org yg kte penah syg, last-2 dgn 'org tu' jgak .. ble aku tengok cite ni, aku terfikir .. start ble ek aku di tipu .. kadang-2 rasa mcm "bodohnya kau ni farah . kau kena tipu hidup-2 dgn dy" . kadang-2 aku salah kan diri aku .. kadang-2 aku rasa mcm jahat nya dyorg .. tp aku tak ley buat ape dah .. sumenye dah lepas . ape-2 un aku bersyukur . benda ni jadi sebelum berumahtangga .. kalau exactly same cam dalam cite tu , belum tentu aku dapat bangun semula ..
ada sorang tu penah cakap kat aku "nak ke jadi cam dlm drama tu? law taknak, jangan sebut" 
yaa , kadang-2 aku mungkin terpengaruh dgn drama kat tv . yelah, hidup kita ni pun umpama dalam drama. ada scene gembira , ada scene sedih .. hdup ni kan ad up and down .. tapi ada sesetengah orang pulak cakap, hidup ni bukan macam drama kat tv tu. mengarut je lebih.
ada sorang pelakon ni cakap " kerana adanya realiti, wujudlah drama" 
faham tak? kalau tak faham cubalah paham-2 kan sendiri . maaflah kalau entry ni mengarut sikit . teremosional plak malam ni . biasa nya kalau aku tengok cite kat tv, ble part yg menyakitkan hati aku terus tukar channel takpun aku g wat kije lain. ble dah part happy-2 baru aku dtg tgk balik . HAHA . bb tu lah aku suke tgk movie kat laptop . part sediyh / sakit hati aku bule fast-forward kan :DD
"Life would be perfect if some girls had a mute button, some guys had an edit button, bad times had a fast forward button, and good times had a pause button" - Zack Zukhairi
ok lah . samapai sini dulu . maaf lah lau rasa entry kali ni mcm mengarut lebih . HEHE

As Salam :)



Sunday, May 13, 2012

MAMA :)

www.tips-fb.com
As Salam & Hye .

Hari ni , ramai yg wish happy mother's day kan .

jangan lah khusus kan hari untuk ibu kite just 1 ari ni je ye . HEHE .

 it supposed to be , hari-hari ialah hari untuk ibu kite :)

so dikesempatan ini , i want to thank to my beloved mama , PN. NORAZLIN BINTI HASSAN


I may have no beautiful present nor the expensive ones but I dedicate this song just for you mama.

I create the pic by myself . 

mungkin lagu ni dah biasa kte dengar . tapi lagu ni mmg sgt sesuai untuk ibu kte kan ?

for my beloved mama :

thanks for always by my side . 
time kaklong kecik-kecik , mama jaga k.long . dah besar panjang ni pun mama masih jaga k.long . ingat tak pagi-pagi mase k.long nanges sbb ptus ngan bf k.long dulu . mama nasihatkan k.long .. mama bagi k.long semangat .. mase tu k.lng down sgt .. bape hari tu nangis je yg k.lng mampu .. mkn pun tak lalu .. sampai lah suatu ari tu k.lng mintak mama tlg picit kan kepala k.lng n mama kate k.lng demam .. mama berkeras nak bwak k.lng g klinik esoknye .. begitu sekali mama ambk berat pasal k.lng . at that time i realize .. k.lng tak boleh lagi terus nangis kerana seorang lelaki .. jadi , k.lng berdiri smula semuanya untuk mama .. k.lng tak nak mama risau pasal diri k.lng lagi .. k.lng nak mama happy tgk k.lng .. mungkin k.lng bukan lah anak solehah , tapi i will try my best to become anak yg solehah . sape yg tak nak jadi anak yg soleh and solehah kan ? semua orang nak .. semua orang nak bahagiakan kedua ibu bapa dia .. i love you mama and always love you till jannah..

ok lah . sampai sini dulu ye . As Salam  .
p/s : sape nak gambar tu , ambk jelah ok . bagi kat ibu awak-2 semua :)

Friday, May 11, 2012

Air ape ni ?

www.tips-fb.com
As Salam n hye ..

sekian lama aku cuba tahan air mata, hari ni menitis jugak dia ..

lame aku simpan , tahan dalam diri ..

tired of faking smile ..

tired to pretend like it's not hurthing me at all ..

senyum aku , semua nya utk menutup luka ni ..

ketawa aku cuba menggembirakan diri & org lain ..

tapi takkan mungkin aku dapat tipu diri aku sendiri ..

aku je yg tau ape perasaan aku ..

ok lah .. sampai sini dulu ..

As Salam ..

SIX letters, TWO words, EASY to say, HARD to explain, HARDER to do : MOVE ON .

Monday, May 7, 2012

Sekeping Hati

www.tips-fb.com
As Salam & Hye .
just found a quote from fb : ۞ MARI BERKONGSI ILMU ۞

Belajarlah MENGHARGAI sekeping hati..
Kerana hati yang apabila DILUKAI, akan menjerit SAKIT..
Biarpun lukanya TIDAK BERDARAH, namun PARUTNYA pasti KEKAL parah..
Namun, BERSYUKURLAH andai memiliki hati yang sering dilukai,
Kerana melaluinya kita BELAJAR menjadi seorang yang lebih TABAH,
Lalu lebih MEMAHAMI, lagi MENGERTI & tahu MENGHARGAI

asyik cakap pasal hati je kan ? esok-2 aku post pasal paru-2 pulak :DD 

Thursday, May 3, 2012

Heart

www.tips-fb.com
As Salam & Hye .

hari ni ite bercakap tentang heart / hati / jantung .

as we know heart is a vital organ. we cannot live without our heart .

mula-mula kita pandang dari sudut saintifik .

the heart shape :
tapi kenapa orang tukar symbol love sebagai pengganti bentuk heart yang sebenar ?


ini kerana manusia ni suka menggunakan suatu cara yang lebih symbolic untuk menyampaikan sesuatu .

contoh nye masa heartbroken . korang nak tak tgk gmbar heart yg sebenar ble kte tgh heartbreak ni ?

euwww , geli kan . thats y la they change the heart into love shape . salah satu sebab nye , cara dyorg nak tunjuk ble dyorang patah hati tak de lah sampai se-ngeri gambar kat atas tu . nak makan pun tak lalu t . HEHE .

contohnya ; 


HAHA . takot kan . macam nak pecah pun ade , nak meletup pun ade . 

orang cakap hati ni fragile , mudah rapuh , mudah pecah . sebab tu Imam Syafie pernah berkata :

"Jangan kamu SENTUH seorang WANITA walaupun HATI nya"
bukan lah maksudnya kau tak boleh sentuh langsung wanita tu . nak sentuh pi la kahwin . cara tu lagi elok . 

dah kahwin sentuh lah hati dy puas-2 . tapi jangan lah kau kahwin pas tu kau tinggalkan dy sebab kau nak sentuh hati dy je .

kan kite taw , sifat hati ni fragile . lagi-2 hati perempuan .. orang cakap hati kami ni lembut . mudah terasa . mudah tersentuh .
*orang lah cakap , aku tak taw . hehe .


apa yang aku nak cakap , jagalah hati masing-2 sesama manusia . bukan je kne jage hati gf/bf kau je , hati ur parents , ur teachers , ur neighbours , ur spouse , ur friends , sape-2 jelah lagi .

sebab ape ? supaya nanti tak ade lah sebarang salah faham . ok , dalam dunia ni mesti berlaku jugak kan salah faham . tapi kalau kite jage hati masing-2 sesama manusia takdelah salah faham tu berpanjangan .

hati manusia bukan barang permainan yang boleh dibuat main . kau nak , kau ambik . kau tak nak , kau buang .

no . it's not like that .

ble kau dah tak nak dekat someone tu bak lagu sesaat kau datang tu :
jika sudah kau mencintai dia ,

putuskan aku dengan baik cara ..
walaupun sakit hati ku rasa ,
sesungguhnya aku tak rela ...
 tipu lah kalau aku cakap ble kau putuskan hubungan tu, orang tu tak rase sakit langsung . sekurang-kurang nye kau cari lah method that make him/her feel the pain very least .

orang tu manusia jgak . lagi-2 kalau dia tu Islam . walaupun tak rela , dia kena redha jugak . itu ketentuan tuhan ..

Allah dah tetapkan macam tu , kita bukan siapa-2 untuk mengelak dari apa yang dah Allah tetapkan untuk kite .

at least , on ur side , kau try bantu dy untuk kurangkan rase sakit tu . jangan datang kat dy lagi , kalau hanya untuk permainkan hati dy .

some people said , u will receive the law of karma one day. what goes around, comes around.

dalam Islam pulak , tiada Istilah karma . melalui Firman Allah swt dalam Surah Az-Zalzalah ayat 99:7-8 maksudnya: 
Barang siapa yang mengerjakan kebaikan seberat zarah pun, niscaya dia akan melihat (balasan) nya. Dan barang siapa yang mengerjakan kejahatan seberat zarah pun, niscaya dia akan melihat (balasan) nya pula. 
so , sebagai manusia kita redha . dan macam yang lain cakap "ada hikmah disebalik semua kejadian" . nak cakap lebih pun tak boleh , sebab aku pun pernah rasa sediyh sangat-2 , sakit sangat-2 . yup , kite hamba-Nya yang lemah . yg banyak buat silap ..

ni hati aku sekarang :


HAHA . dalam proses membaik pulih . ni symbolik je . tade lah aku dok balut-2 hati aku ni . buat ape-2 surgery pun tak pernah .

ni , aku ade terjumpe ways to heal a broken heart :

HEHE . tapi ada lagi cara yang more Islamic n masuk akal untuk mengubati "penyakit hati" ni  :


ok lah , sampai sini dulu ye . As Salam :)

I dont know why they call it heartbreak,  

When it feels like every part of my body's broken.

p/s : jage lah hati orang disekeliling kita . InsyaAllah , dyorang pun akan jage hati kite nanti  (^▿^)V 

Jep Sepah

www.tips-fb.com
As Salam & Hye .

tengok title pun dah taw kan . kalau korang nak taw , ramai yang datang blog aku ni , cari pasal Jep Sepah .

ni sume gare-2 entry aku yang dulu-2 banyak pasal Jep Sepah . HUHU .


aku ni bukan lah blogger famous . update blog pon kadang-kadang malas .

thanks pade yg datang tu . HEHE .

biase nye cam tu lah . yang datang blog ni sebab #Jep Sepah & #Shaheizy Sam .

2 name tu memang top . yelah , dah dyorg pun famous . 

ouh , ye dikesempatan ini ingin ku hulur kan sepuluh jari memohon maaf kerana entry Gambar Kekasih Jep Sepah . *ceyh , dah macam raye pulak .

aku memang bukan gf dy , adik dy , kakak dy , mahupun orang yg dy kenal . sekadar peminat biase macam korang .

ade jgak try google pasal gf dy , tapi 1 yg aku suke dy tak mcm artis lain . gmbar dengan org itu , dengan org ini .

maybe , dy ade dah gf tp mgkin dy ni jenis tak nak lah kalau bule 1 dunia taw . mungkin nanti ble dy dah nak kawen , baru dy tunjuk . bagus-2 .
ok lah , bawah ni gambar dy lagi .

*image credit to Google & others .





2 gambar bawah ni antara yg paling aku suke . so , put it in the frame :)

Wednesday, May 2, 2012

renovate blog

www.tips-fb.com

As Salam and Hye

ari ni berjaye jgak aku renovate blog aku .

sebelum ni theme blog aku menunjukkan mood tengah sedeyh ..

aku tak nak lah sediyh selalu . so , aku tukar la g mood ceria sikit . HEHE .

tade ape yg berubah , aku masih same ʘ‿ʘ

aku taw , dalam hidup ni tade sape yg happy selalu , tapi aku harap , dapat lah jugak aku merase gembira tu (✿◠‿◠)

for now onwards , i will try to start a better life . 

pray for me ya (⌒ ‿ ⌒)

ouh ye , maaf la . aku memang tak bule lari dari warne pink ni (づ。◕‿‿◕。)づ

ok lah . sampai sini dulu . nanti aku update lagi .

As Salam .



Tuesday, May 1, 2012

kata-kata dari UAI

www.tips-fb.com

As Salam and hye ..

hari tade ape nk cite , just nak share words from Ustaz Azhar Idrus .

credit to @ustazharidrus twitter .

Wanita yg solehah lebih mahal nilainya dari lelaki yg soleh. Sbb apa? Sbb wanita yg solehah sukar ditemui
Semua dosa yg tlh diampunkn Allah tak lagi dihisab diakhirat nnti. Utk dapatkn keampunn Allah brtaubatlh byk-byk 
Suami yang terbaik adalah suami yang memaafkan segala dosa dari isterinya setiap hari sebelum tidur. Isteri yang terbaik adalah isteri yang meminta maaf segala dosa dari suaminya setiap hari sebelum tidur .
Tiga orang manusia dalam dunia ini yang tiada bapa adalah Nabi Adam, Siti Hawa dan Nabi Isa
Sunat buang air kecil dalam keadaan duduk. Oleh itu siapa yang kencing berdiri, perbuatannya makruh tapi tak berdosa.
"Assalamualaikum. Hai cik adik leh kenal? Tak jawab dosa tau!" Makruh jawab salam ini sebab boleh membawa kepada fitnah.
Letak nama anak pada hari ke-7 adalah sunat manakala sebelum atau selepas hari ke-7 adalah harus.
Carilah harta sebanyak mana pun tapi jangan jual agama. Sampai masa solat kita solat, jangan kejar dunia semata-mata.
Tiga perkara yang tidak boleh dianggap sebagai gurauan adalah nikah, rujuk dan cerai
Sayangi isteri kamu walau seburuk mana pun perangai mereka. Mereka anugerah yang tak ternilai bagi insan yang bernama suami.
Kena ingat bila menjadi suami atau isteri, kedua-duanya ada tanggungjawab yang akan ditanya oleh Allah di akhirat nanti.
Semua perempuan adalah sama cantik, namun yang paling cantik di antara mereka ialah yang paling baik iman dan akhlaknya.
Malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali sehari.
Main daun terup walaupun tak judi ianya tetap haram sebab ia adalah alat utk berjudi dan benda yg dilaknat.
Cinta yang terindah ialah cinta yang mekar selepas diijabkabul.
Isteri bila pergi shopping kalau boleh dengan tauke kedai pun dia nak beli. Sebab tu suami kena selalu pimpin tangan isteri
Sehina-hina babi dia tak masuk neraka. Tapi orang yang tak solat confirm masuk neraka saqar.
Isteri yang solehah kalau kita tengok muka dia pun sudah menggembirakan hati kita.
Lelaki haram memakai subang, gelang dan rantai.
Doa tanpa usaha itu bohong. Usaha tanpa doa itu sombong.
Hidayah perlu dicari bukan ditunggu. Macam makanan, kalau tak suap ia tak masuk sendiri ke dalam mulut.
Doa ibu lebih mustajab berbanding doa ayah
Keempat-empat mazhab mengatakan haram sentuh al-quran tanpa wuduk.
Semua lelaki adalah sama kacak, namun yang paling kacak di antara mereka ialah yang paling baik iman dan akhlaknya.
Bila terasa diri itu terlebih baik dalam segala hal maka sebenarnya dia berada di atas jalan syaitan.
Aurat itu kemaluan. Org yang tak tutup aurat brmakna dia dah dedahkn kemaluannya. Jgn fikir kemaluan tu pundi kencing je.
Hukum mesej dengan bukan mahram harus bila benda mustahak, makruh bila benda lagha, haram bila timbul nafsu syahwat.
Haram jawab tak tutup aurat sbb tak sampai seru, sebab seruan dah ada dlm al-quran yg turun 1400 tahun dahulu.
Perempuan disunatkan menanam tuala wanita selepas digunakan. 
 Kata Imam Ghazali ada 4 jenis musuh yang menghalang manusia untuk terus kepada Allah iaitu dunia, manusia, syaitan dan nafsu.
Jangan terlalu sombong kecuali jenazah kita boleh bergolek masuk sendiri ke dalam lubang kubur.
Bayangkan bila suami kamu yang sah membuka tudung kamu dan melihat rambut itu buat kali pertama.
Suami wajib tanggung isteri dari A sampai Z. Fikir dulu sebelum jadi suami.
Bimbinglh isterimu dgn penuh kasih sayang, didiklh mereka mnjadi wanita solehah krn mereka bakal mnjadi kekasih syurgamu.
Manusia yang seharusnya paling kita rindui dalam dunia ini ialah Nabi Muhammad SAW.
Perempuan yang menuntut cerai dari suaminya tanpa sebab yang munasabah, maka haramlah ia mencium bau syurga.
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin.
Jodoh ditentukan oleh Allah sewaktu kita berumur 4 bulan ketika dalam kandungan ibu.
Wanita kelemahannya pada aurat. Lelaki kelemahannya pada syahwat.
Lebih baik bersedih keseorangan daripada bersedih kerana seseorang.
Anak perempuan kita adalah amanah bagi kita. Jangan sesekali kita restu mereka berkahwin dengan lelaki yang tidak solat.
Seorang anak gadis yang sayangkan ayahnya pasti akan menutup aurat kerana dia tidak mahu ayahnya diseret ke dalam neraka.
Perempuan tak boleh tinggal berseorangan. Bila kecil dia dibawah jagaan ayahnya. Bila dewasa dia dibawah jagaan suaminya. 
Lelaki soleh boleh bimbing perempuan tak soleh. Perempuan solehah belum tentu boleh bimbing lelaki tak soleh.
Indahnya wanita terletak pada akhlaknya. Bijaknya lelaki terletak pada akalnya.
Jangan pikat seseorang wanita jika anda tidak bersedia untuk menyintainya.
Kecantikkan tidak menjamin kebahagiaan, cuma sekadar sedap mata memandang sahaja
Memakai tudung dengan berfesyen adalah lebih baik daripada tidak bertudung langsung.
Wanita yang melayani ramai lelaki tidakk sesuai dijadikan isteri.


ok lah . sampai sini dulu ye . As Salam .

*when talks about aurat , my tears falling .. 
Copyright © [faraheartbeat.blogspot.com] [2011]. All rights reserved. Powered by Blogger.