Pages

Wednesday, November 28, 2012

it's my convocation (✿◠‿◠)

www.tips-fb.com
As Salam & Hye :)

dah tengok entry sebelum ni yang teaser tu ?
bajet betul nak teaser-teaser bagai kan. konon hot lettew. haha


ni first time merasa convo-convo semua ni. dulu mase spm, sekola kite tak dek pun buat convo-2.
kita last sekolah masa tahun 2008. trend macam convo kat sekolah belum ada lagi time tu.
so, inilah first time merasa naik pentas besar ambil sjil semua.
rasa macam menang grammy awards time tu, walaupun bukan dapat anugerah naib canselor pun kann ;)P
entry kali ni, aku akan bercerita pasal pengalaman aku 1st time convo. entry ni agak panjang. sape yg tak sanggup bace, harap scroll down cepat-2 :))


bertolak dari kg melayu subang pada jam 11.15 pagi. around 12.30 pm baru sampai kat gate uitm yg depan jakel tu. jem sungguh.


tu belum masuk dalam uitm lagi time tu. nak naik atas tu pun jem gak. 
kitorg cari parking kat parking lot bawah stadium. diorg panggil padang kawat, maybe.
sampai je situ. dyorg kata, graduan turun kat sini, gi kat dewan. parents sila parking kat depan wisma jakel.
i feel like WHAT??
then dengan semangat waja serta keberanian yang cekal. aku pun turun lah kat situ.
belum sempat aku lintas jalan, nasib baik ada parking kosong. 
so, my parents parking di situ. aku pun meneruskan perjalanan aku smentara dyorg g park kereta.


disapa oleh seorang makcik "dik,convo pukul berapa ni?"
"pkul 12.30" sambil sengih-2 
"cepat dik, dah lambat ni"
"tu lah, saya pun tak tau sebenarnya kne pergi mana ni."
"tu, kat atas tu dik" sambil tunjuk ke arah dewan.
"okeh2.terima kasih cik. saya pergi dulu ye" sambil berlari-lari anak.
dengan berbekal kan kasut bertumit satu inch, baju sponsor lap lip lap lip by makcik, aku pun meredah stadium tu.
di penghujung jalan ada tangga tinggi yang harus ku daki. rasa macam nak cabut kasut, jalan kaki ayam je -,-


sampai kat dewan, punyalah ramai orang. nasib baik, naik2 tu terus jumpa iena.
pakai jubah semua. habis kelam kabut ingat dah terlambat. rupanya belum lagi.
belum bagi number giliran pun lagi. takpelah, sampai awal pun okeyh.


masuk dewan, duduk ikut number giliran.
tiba-tiba dia gelap kan lampu. keluar la beberapa video. hati dah tak sedap dah ni.
betul sangkaan aku. dia tayangkan video.
sedih woo, tapi dalam hati *tahan-tahan. xley nanges. habis make-up nanti*
tapi, aku pulak kan. mane boleh kalau tak nangis. harus punyalah
dah lah aku tak bwak beg semua masuk dewan. nasib baik ade tisu 1.


then bermula lah sesi penganugerahan semua.
number 592 ialah number bertuah aku. haha
lambat bebenau turn aku. tapi tak pe, fara kan chill je :)


masa beratur nak ambil tu, jantung ni dah dup dap dup dap macam nak pecah.
macam-macam dlm kepala ni.macam mane kalau tergolek kat atas pentas? cam mane kalau terpijak kain?
ouh, bermacam-2 soalan lah :DD


Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya.
everything goes as planned..


tamat je majlis tu, terus keluar cari family.
tapi my phone buat hal. sim card maxis aku tak ley gune sejak kebelakangan ni. tak tau nape.
nak call tak boleh, kat phone screen tu, keluar gambar battery n line je. yang lain kosong.
handphone lame kann :DD

inilah rupa hp kesayangan. 1st hphone yg aku dpt. ade sentimental value kat hphone ni. haha :')

last-2 jumpa gak family aku. macam jejak kasih dah aku rasa. lama tau cari. rasa nak nangis pun ade sbb cari tak jumpa-2. haha. 
dah jumpa tu apa lagi. mari kita bergambar ! (^∇^)

sementara belum jumpe tu, mereka bergambar dahulu
time ni masih tak jumpe lagi T_T
time tan sri nak keluar. aku ade kat area situ. tp how come tak perasan mane my family T_T
dah mcm convo dy pulak. ish3
finally, the queen has returned. hahaha
thanks for those flowers, chocolate :')
hadiah buat mereka.. insyaAllah, tgu degree pula. harap dipermudahkan segalanya.. amiin..
again :)
and again :))

antara yg aku sempat bergambar. sbb ramai yg dah blik time tu. aku kan kelewatan sebab cari family aku tak jumpe2. wuwuwu

hey, i found my ex roomate mase kat segamat dulu :))

dari kiri: yana, anis, shou, me :) will miss all of you :') ..

from left : nad, yuyu, me :)
for top to bottom, fully sponsored by my sister and my aunt . thanks bagi pinjam. kalau tak, k.long ingat nak pkai bju kurung kedah n kain batik je dtg convo ni. haha
sesi mereka pula. haha
syera :)
abah juga tak ketinggalan. haha :DD
muke mama dah exhausted gile time ni. hehe
jumpe cu'ah mase nak pulangkan jubah. hey, look! sepanjang bljr kat kptm, ni 1st time aku tinggi dari cu'ah. muahahaha :DD
bersame afieka amin pemegang anugerah bear paling besar :)))
panjang tak panjang lah kan entry kali ni. nak abadikan kenangan ni kat blog kesayangan..
kot2 satu hari nanti, aku dah tade, boleh tgk aku kat blog ni kan. hehe
tak pun, nanti aku nak tunjuk kat cucu2 aku. tunjuk yang nenek dia ni cun melecun time muda2 dulu
haha. cukup-2 lah perasan fara oiii.
ok, lah. sampai sini dulu.
till we meet again at the next entry
*another month mungkin. sbb kali ni dah byk update sgt.tak pun, tunggu aku rajin nanti :DD*

Tuesday, November 27, 2012

Teaser :)

www.tips-fb.com







Tuesday, November 20, 2012

Alhamdulillah :))

www.tips-fb.com
Assalammualaikum and hye :)

malas dah nak mulakan ayat "lama kan tak update blog ni?" . sebab setiap kali update, memang lambat bebeno. bz katenye. moh lah kite mulakan terus entry ni.

semalam, pada pukul 2.00 pagi 19/11/2012 genaplah aku berumur 21tahun. Alhamdulillah, masih bernafas di atas muka bumi ni..

semalam tak dapat celebrate dengan family sebab teman ni jauh di perantauan. haha. perantauan lah sangat kan. 

thanks pada yg wish :) . terharu i. keh3


mama send gambar ni :) time tu tgh tgk paranormal. terus nangis-2. orang tgk cite hantu rasa seram n takot -,-"
terima kasih jugak pada incik ini yang sudi temankan saya di hari jadi saya. saya sangat berterima kasih pada incik :) 
ok, saya sudahi entry saya di sini dahulu ya. lain masa, saya update lagi. ape kene dengan kau ni farah. tetibe je taip sebegini rupa -,-"

p/s : orang cakap, ble dah 21thun. adalah freedom untuk kite. dah ade hak utk mengundi dsb. tapi sometimes i still wanna be my mom little daughter :') time passed by, kadang-2 kite lupa umur kita makin meningkat. dengan meningkatnya umur ni, di harap amalan pun meningkat sama. amiin.. 

Sunday, October 28, 2012

Memories

www.tips-fb.com
As Salam and hye.

kalau tengok tarikh post terakhir and cerita terakhir yang aku post, mmg lama gile kan. haha biaselah. bz sikit la ni. oklah, kali ni aku nak post serba sedikit kehidupan aku mase kat uitm buat sementara waktu dahulu. now, im officially mmu student. knape pindah? knape tukar u? knape tukar course? sbb nya ada 1 cita-cita yg aku kejar. insyaAllah.. harap, dengan ape yg aku pilih ni, aku dpt capai cita-cita tu. Amiin..

oklah, meh lah kite tengok, koleksi gambar mase aku kat uitm dulu.

ni mase dftar. daftar sorg-2. g cop dokumen sorg-2, sume sorg-2. berdikari sungguh aku ni. bhahaha.

ini kawasan tepi rumah. mmg luas. ade org cakap, rumah ktorg sewa ni, dah mcm car park. sbb byk gile keta kt uma tu.

ini kat pagar rumah tu. salu pagi-2 kat sini lah aku menunggu kedatangan van uitm yg mcm x kunjung tiba. huhu
Ini roomates saya yg comel2 belaka, dr kanan, yana, shu & mira :))
ini pemandangan dr blok karyawan. tp dlu dgn cnfident nye aku pgl blok ni, blok kayangan. sbb kedudukan dy yg sdikit juh n ats bukit.
ni mase nak g LDK. padahal dah lambat ni. tp sempat bergambar sblm pergi. hehe
sorang islamic banking, sorang marketing tp background dah mcm ktorg ni budak qs pulak :DD
Ini classmate sy, azie. ble dy tak dtg, mmg boring. sbb mcm tade kwn dah. hehe. byk gk bnda cite at dy :))
ni rase nye hari terakhir sblm aku kluar dr uitm tu. mkn piza same2 with mereka-2. exclassmate  kt  kptm, exclassmate kat uitm. senang cite, ktorg ni sume from kptm, kl :))
ape-2 pun, sekarang ni, kite semua dah ade benda yang kite aim to achieve it. tak kira lah kita belajar kat mane pun, course ape pun, kawan tetap kawan. dear friends, especially to my ex-roomates, even kite jauh dah sekarang, sepanjang farah kenal korang, if ade salah silap, minta di ampun. nanti kite buat lah reunion. ajak ieka sekali tauu. korang kalau gi melaka, jangan lah lupa kat fara. tak sempat planning kite nak g melaka same-2 kan :'( hehe. take care yaw kat segamat tu. jage diri baik-2. belajar rajin-2.. insyaAllah, ade kesempatan, nnti kite jumpe lagi :))

Friday, August 17, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri

www.tips-fb.com


Selamat Hari Raya to all Muslim readers.
Have a great festive season and have a great time
with your friends and family :))

Tuesday, July 31, 2012

Blog Preview : Tangan Punya Kerja

www.tips-fb.com
Assalamualaikum & Hye

lame kan tak update. hehe. biasalah tu kan kalau aku malas update.
hari ni aku nak preview blog ni : Tangan Punya Kerja.

korang pernah tak terbaca komik2 keluaran gempak starz yang macam short novel tu ?

antara sebahagian koleksi. sebahagian lagi masih di dalam kotak sebab baru bawak balik dari rumah sewa. kite minat sangat dengan kaoru. maid maiden ade dalam kotak. simpan dia elok-2 . hehe . ouh ya, sejarah spm tu mmg sengaja simpan. nak bagi anak aku guna mase nak ambil spm nanti =.="

kalau korang pernah baca, mesti korang suka baca blog ni. sbb ape tau, sebab dalam blog ni penuh dengan lukisan-2 yang super duper comel + cerita yang sweet-2 dan kelakar. serius tak boring bila bace blog ni.
aku siap selak punya selak dia nye older post, skali dah sampai last page.
rase macam
"nak bace lagi. tolong lah update and lukis2 lagi. kite suka tengok lukisan comel-2 awak"

the author express her feelings in her own way. yup, by drawing. sangat bertuah siapa yang ade bakat melukis ni tau. aku? HAHA. memang tade lah kan. nak lukis orang lidi pun macam hampeh je.

tapelah, setiap orang ade dia punya kelebihan yang tersendiri. bagi orang-2 yang tade bakat melukis macam aku ni, jangan risau. anda ade lagi bakat lain :)) yang penting, usaha .

ni antara entry yang sangat-2 aku suka. SANGAT SUKAAAAAAAAAAAAA TAHU??
yg ni comel je tentang dia and adik dia :)
muahaha. ini memang gile berani lah dia buat. kalau aku, aku takot jap lagi orang tu pukul aku tak pasal2.
ini cerita betul, sekali bf kau puji, mesti kau happy sesangat. lagi-2 lau dapat bf yg susah nak puji gf dy. to make it special lah kate kan bila puji sekali sekala.
ini entry aaaa. buat aku rasa bersalah sangat kat ayam tu *apehal aku pulak yg rase bersalah ni* T.T
ini siapa yang pernah duduk hostel, memang akan rase semua ini T.T
bagi aku kan.. kisah yang ni sweet sangat. serius aku rase macam aku bace novel pendek dari gempak starz tu.
Muahaha. dia ni memang giler slamber lah. guling-2 aku gelak bace entry ni.
  • tuan punya blog


    *rasa macam nak letak semua entry je. sebab semua tu aku SUKAAAAAAA sangat bace tau! best! seronok! banyak cerita yang interesting :)

    ouh , ya. dia juga ade terima tempahan untuk lukis kat beg, macam gambar kat bawah ni. untuk maklumat lanjut KLIK SINI atau http://akustella.blogspot.com
    ini blog dia lagi satu http://captainbenz.blogspot.com/
    terpesona tengok gambar bunga yang dia lukis untuk mak dia tu . cantik gila okeyh.

    ape-ape pun, overall blog tangan punya kerja memang sangat awesome ! best . untuk tuan punya blog. nanti awak dah update , kite datang lagi tau. sbb kita memang minat blog yg ade banyak gambar cam tu. best. tak bosan bace :))
note : pictures are belong to tangan punya kerja

Thursday, July 19, 2012

Salam Ramadhan :)

www.tips-fb.com
Assalamualaikum .




p/s : Selamat menyambut ramadhan al-mubarak. Semoga ramadhan kali ini lbih baik dr yg sebelum-sebelumnya :') 

Wednesday, July 4, 2012

Love After Marriage

www.tips-fb.com
As Salam & Hye.hehe. apehal pulak kan aku nak cerita pasal love after marriage ni. macam lah aku pernah lalui, nak cerita bagai. yeah, memang aku tak lalui. tak pernah rase. but now, i do believe this sorta kind of love. 


tgk tajuk pun dah tau "fairytales do come true". siapa sangka benda yang kita xbrape percaya boleh terjadi. it's a video about love after marriage. like she said "they had ups & downs. it was not easy to accept all these. come on! it's 21st century". do ask people out there and i think, you to will not believe in it. how can u marry someone without a love? tak payah cakap orang lain la. aku pun sendiri pada mulanya kurang percaya. bkn tak percaya langsung. tapi kurang percaya dengan love yang mcm ni. yela, sanggup ke nak gamble ur life by marrying someone you doesn't love? tapi, kalau tu semua tak betul kenapa Islam menggalakkan love after marriage ni kan? everythings happen for a reason. jodoh, pertemuan, ajal & maut semua Allah yang tetapkan. If Allah wants it to happen, it will happen. no matter what.

tapi lepas tengok video ni, how beautiful a marriage based on Islamic ways. *tears*. sebelum ni aku pernah tengok video how her husband propose her. in the middle of this video pun dy ada tunjuk lagi. okey, memang sweet. masih ada lelaki melayu yang sweet jgak tau. bukan lelaki korea je. hehe

bila cakap pasal love after marriage, teringat assignment bel 313 rasanya. masa sem 5. topic group ktorg pasal sokong or tak sokong love after marriage ni. aku tak ingat aku dapat yg support love after marriage ni or tak. sebab kitorg bukan pilih volunteer. kitorg cabut undi. haha. kami memang macam tu. to be fair lah katekan. hehe. & semasa buat research pasal tu, guess what. i thought, banyak lah article yg support love before marriage ni. tapi banyak article yg lebih memilih love after marriage.

salah satu sebab adalah itu pilihan parents. parents yg pilihkan, they know better. takkan lah seorang ibu / bapa nak pilihkan calon yang worst untuk anak dyorg. look at the bright side, dyorg mesti pilih someone yang dapat jage anak dyorg. biase nya faktor yg di ambil kira dalam pemilihan ni adalah : religion, responsibilities, financial, family background. ok, aku cakap ni bukan pandai-2. tapi go google somewhere. memang benda ni la yang kami jumpa masa buat research untuk assignment kitorang.

every kind of love ada baik & buruknya. be positive. kalau betul dah suka someone, jaga dy betul-2. i had go through a heartbreak. and it feels like every other part of my body is broken too. bukan senang nak berdiri balik bile dah jatuh. tapi nak tak nak, kite kena lah jugak berdiri semula.
and for Dena Bahrin story, they finally get married on 28th April 2012 :')
ouh, i'm wondering how am i feels when my father say it to me one day :')

" marriage is responsibility. well, loving is responsibility"
 

"Choose someone to marry, not someone for you to only walk around and be happy."
Someone who really loves you will show you they want you, will prove that they need you, will remind you they love you. Will put you in the list, " To be in heaven,together,forever."
Sincerely,dena bahrin
p/s : all pictures & video are credit & belong to Dena Bahrin
Copyright © [faraheartbeat.blogspot.com] [2011]. All rights reserved. Powered by Blogger.