Pages

Sunday, May 15, 2011

Tutorial Buat Blog :)

www.tips-fb.com
As Salam n hye . HEE , 1st time i buat tutor ni . cousin i nak i ajar .i buat tutor ni pun sbb i malas nak ajar byk kali . bukan kedekot ilmu . bile buat tutorial ni , lagi ramai org boleh bace . kn dapat share tu . ta kedekot la an ? HEHE . maap la ye kalu tutor ni macam ape . den neh pemaleh sket . tp den torai . moh la kte mule kan . BTW , MAAF DISABLE RIGHT-CLICK . untuk yg STEP2 tu , korang click je . t kuar kat new tab , ok ?


(click gambar untuk hasil yang lebih besar)

STEP 1 :
Bagi yang tak ade google account boleh create dulu . nak gne yahoo account dan sebagai nye pn boleh . tapi ada ura2 lepas ni GOOGLE HANYA NAK BLOG YANG ADA GOOLE ACCOUNT . so better korg create GOOGLE account


STEP 2 :
dekat step ni , korang kene isi form seperti gambar di atas . macam biasa , isi la form tersebut dengan ape2 yang patot .


STEP 3 : 
Then , g kt www.blogger.com ataupun click je kat step 3 tu . nanti tertera lah seperti yang gmbar di atas . CLICK get started tersebut .


STEP 4 :
Setelah click get started tadi . Step ni , di mana anda hanya perlu isi form . simple je . complete kan ye .

STEP 5 :
 dah siap step tadi , korang sign in yang macam dekat step 3 tu . 

STEP 6 :



ok , gambar di atas ni di namakan dashboard . semua nya main dy di sini . dekat dashboard ni , anda boleh edit profile anda . ltak gambar da sbg . nak edit profile n edit photo , anda boleh la click di sebelah gambar tersebut . ble anda follow mane2 blog , apa2 update dari dyorg akan muncul yg dekat sebelah bawah tu . memudahkan untuk korang ber blogwalking . just click dekat link tu .

~DAH SELESAI~

MACAM MANA NAK PILIH BACKGROUND BLOG ?


g kat dashboard tu . click design . then korg click dekat template designer untuk permulaan . korg edit lah seperti yang bernombor tersebut . setelah berpuas hati . click APPLY TO BLOG (top right)

bagi yang nak edit background mengikut citarasa sendiri , boleh la google . banyak background tersedia and dyorg da provide kan step by step mcam mane nak letak background tersebut .

NAK BUAT ENTRY ?

gi kat dekat dashboard tu . ad tulis new post kan ? korg click dekat situ . nanti dy akan keluar cam ni .


korang boleh la tulis apa yang korang nak dalam ruangan tersebut . sebelum post tu , anda di nasihat kan preview dlu . mane tau kot2 ada yang tak kena . nak preview , click je button preview tu . da puas hati , korang boleh la click publish post .

ok lah , sampai cni dlu ea ? maaf kalau ada banyak kekurangan . ni 1st time i buat tutorial . susah jugak rupanya nak buat tutorial ni . kalau ada yang tak paham boleh tanye . mane yg den dapat tolong , den tolong eyh ? HEHE . As Salam and Selamat Mencube !     :)

1 comments:

Miss Lisz said...

lisz na tanya , lisz nak tukar background blog daripada warna hijau kepada warna hitam , macamana yea ?

macamna na tukar warna tulisan ? ada code dia kan ?

macamna na letak nuffnang iklan dekat dalam blog ?

dan macamna na buat object yang bergerak-gerak dalam blog ?

Copyright © [faraheartbeat.blogspot.com] [2011]. All rights reserved. Powered by Blogger.