Pages

Wednesday, May 18, 2011

Permainan zaman kanak-kanak

www.tips-fb.com
As Salam n hye . dh bpe entry neyh aq asyk gne i you - i you je kan . maaf lah . aq suke tukar2 . kalau rasa mood nak ckp saya-awak , aq guna lah saya-awak tu . kalau rase nak gne farah-korg , aq gne lah farah-korang . ari ni mood aq nak gne kau-aq . bule ye ? HEHE . bak kate wan hazel , maaf penggunaan kata aq untuk yg lbih b'usia (eyh2 , btol ke neh) maaf la wan hazel ea , law ter salah . HEHE . ok , hari neh aq nak cite pasal zaman kanak2 aq . ap yg aq suke buat ek mse kecik ?

1. Main masak-masak


haa , neh wajib lah kan . sebagai budak prempuan yang lagi ayu serta cantik (ok . prasan) mesti lah kne men masak2 . dulu kecik2 aq dok ruma arwah nenek aq . kat rumah tu , ad pokok jambu . so , aq , adek aq ngn sdare aq neh akn petik lah ape2 yg patot utk masak . contoh nya , daun pokok jambu , buah jambu , pokok duit2 (utk urusan jual beli ) . bila aq pk balik , nasib baik lah sekarang aq tak masak macam tu kan . mau mama aq baling kuali kat aq . HAHA .

2. Main perang-perang


ape ? ingat budak ayu lagi comel cm aq neh (perasan lagi) tak ley main perang2 ke ? untuk bahan2 nak men perang2 ni , skali lagi pokok jambu neh jadi mangse . pokok jambu tu , sebelum dy kuar kan bunga ye ad kuar yg biji2 tu . ad org panggil putik jambu . aq pon tak taw name btul dy ap . so aq pgl lah biji jambu . mule2 , ktowg akn petik biji2 tu dlu , kmudian menyorok dan bersiap sedia membuat lontaran bom atom ke arah musuh . sape kne , ye kne blakon mati . HAHA . salu , nenek aq marah time ktowg men perang2 lah . mane tak nye , dah la bersepah satu laman , pokok jambu uh pulak , belum sempat bebunga , ktowg dah ptik dlu biji2 tu . maaf atok . kalu atok ad skrg ni , k.lng janji tak buat lagi  =')

3. Main kawen-kawen


haa , ni antara permainan yang paling aq suke . HAHA . gatal btol . aq pun tak taw lah sape jadi mangse ktowg utk jadi pengantin lelaki . kesian2 . HAHA . sdare aq ni perempuan . dlu kecik2 mse tadika , aq syok kat abang dy . so , berangan kwen ngn abg dy lah . skrg ni , aq un da lupe abang dy tu yg mane satu . HEHE . dlu aq pnah tanye sdare aq ni "pika , da besar awk nak kwen ngn sape?" dy jawab "alaaa . kite tak taw lah . kite nak kwen ngn abang kite je lah" . bile tringat balik , tergelak sorg2 aq . cam mne tah dy bule t'pk nak kwen ngn abang dy . HAHA . tak pelah , mse tu un budak2 lagi kan ? so , di maaf kan :))

yg kat atas ni mase aq zman tadika . 
bile dah up sikit . masuk sekolah rendah , aq tukar jenis permainan aq .

p/s : t aq upload gambar pokok jambu tu ok :))

1. Main batu seremban

mse sekola rendah , ni permainan wajib lah kan utk budak2 perempuan . dulu , aq terer la gak main ni . skarang kalau main balik bende alah ni , stage yg pertame pon tak lepas .

2. Main lawan-lawan pemadam

ni pun antara pmainan yg aq suke . koperasi sekolah rendah mmg laku time tu . ari2 aq beli pemadam . even pemadam 20sen pun , kalau dah hari2 beli . mmg kaye lah koperasi tu kan . lagi2 bukan aq sorg je cm tu . majoriti beli cm aq . kadang2 , nak menang punye pasal , aq beli pemadam 50sen . yg besar punye . hasil nya . koleksi pemadam aq kat rumah time tu mmg banyak .

3. Main cop-cop tiang

haa , yg ni mmg super duper aq suke . mane tak nye . mmg aq cop betul2 tiang tu . smpai hilang dua batang gigi arnab aq ni . hasilnye , skrg aq cume ad gigi ala2 hamster je . sape yg tak taw cam mane nak main ni . cee angkat tgn . alahai . cian nye .. meh aq cite . skolah kan mmg banyak tiang . tak kire lah kat canteen ke , susur gajah ke . asalkan ad tiang , boleh main permainan ni . sorg akn jadi , dan dy akan dduk kat tgh2 . yg tak jadi tu , kne lah lari cop tiang cepat2 . law lambat , kne tangkap , so kne la jd plak . aq dgn over excited nye sbb tak nak jd , cube lah cari tiang mane2 yg patot . sekali ..... gedegangggggg!!!! (bunyi perlanggaran dengan sesuatu object) melekat muke aq kat tiang tu . tu yg trus ilang dua batang gigi depan tu . kawan aq cakap , kalau gigi atas patah kne tanam . kalau gigi bawah yg patah , kne baling atas bumbung . aq pun percaye jela kan . name pun budak2 time tu . aq pun bawak lah balik uma nak tanam . mse nak blik , nak naik van , pak cik tu tanye , nape berdarah baju ni . aq un senyum tunjuk gigi aq yg dah comel tu . so , taw la pak cik van tu , punca baju aq bdarah . lpas tu , aq tunjuk lah gigi yg aq nak tanam tu , pk cik tu suwo buang . terpakse lah aq buang . gud bye gigi . i will miss you :))

ok lah , smpai cni dlu ye .  aq cerita lain pulak :))

1 comments:

piko said...

hahaha.. farah farah..:D

Copyright © [faraheartbeat.blogspot.com] [2011]. All rights reserved. Powered by Blogger.